brain@kortex-bg.com • тел. 02/953 41 13/15 и 0884 256 533

Медицински център "Кортекс", гр. София, yл. "Здраве" № 21

ДИЕТОЛОГИЯ И ЛЕЧЕБНО ХРАНЕНЕ

ДИЕТОЛОГИЯ И ЛЕЧЕБНО ХРАНЕНЕ

Правилното хранене е главно защитно средство срещу обичайните заболявания.      

 

Колкото по-дълго се храним неправилно, толкова по-голяма вреда нанасяме на организма си. Организмът, неполучаващ правилно хранене, е силно уязвим - стресовият праг, както и болковият, са необичайно ниски. Мускулите се хранят лошо, така че в резултат на неправилното хранене ние страдаме не само от преумора и емоционални разстройства, но и се стига до развитието на различни неврологични и физиологични заболявания.

 

Цялостния лечебен процес на редица заболявания, причинени от неправилното хранене получава своята логична завършеност след намесата на специалист-терапевт- диетолог. 20-годишният опит на Медицински център „КОРТЕКС“ наложи необходимостта от комплексен подход към здравето на пациента и разглеждане на оздравителния процес като мобилизация на всички органи и системи.

 

За целта се изготвят индивидуални комплексни лечебно-оздравителни програми за очистване и укрепване на организма, като се отчитат анамнестичните данни на всички органи и системи и се предлагат методики за балансирано лечебно хранене.

 

Хранителните режими, които се изписват са съобразени с тези, препоръчани от Френската колегия по диетология в гр. Ница. Изготвят се за всеки пациент индивидуално от специалист - диетолог и са съобразени с възрастта, физиологичното състояние, начина на живот и т.н. Целта на тази дейност е да се постигне лечебен ефект с възможния минимум лекарствени средства.

 

Специалистът-диетолог изготвя за всеки пациент индивидуален подбор на полезните храни и програма за лечебно хранене. След първоначалното изследване и преглед терапевт и невролог преценяват общото състояние на организма и обмяната на веществата. Резултатите съдържат и точни стойности на необходимите за организма на пациента основни вещества: белтъчини и въглехидрати. Така лекарят може да изготви оптималните за дадения случай диети и цялостна комплексна програма за лечебно хранене, при определени заболявания или само за отслабване. Не случайно говорим за лечебно хранене- много хронични заболявания могат да се лекуват успешно без синтетични лекарства и операции, а с диети и правилен хранителен режим, лечебни растения и хранителни добавки.

 

Въпросът не е в гладуването и драстичните диети, а в правилното съчетаване на храните. Указанията, които индивидуално ще Ви изготвят в МЦ "КОРТЕКС" са разделени на четири основни групи:

 • Храни и напитки, които могат да се употребяват редовно всеки ден;
 • Храни и напитки с лечебно действие - те могат да се употребяват и по няколко пъти на ден;
 • Храни и напитки, които трябва да се приемат умерено - няколко пъти седмично;
 • Храни и напитки, които въпреки, че са качествени и полезни не са подходящи в момента за дадения пациент и не трябва да се приемат.

 

Ето и основните правила за пълноценно лечебно хранене:

 • Препоръчителен брой хранения за деня - 5 / 2 основни:обяд и вечеря, междинни: половин час след събуждане, към 16 часа и към 22.30 преди лягане/;
 • Употребявайте само качествени храни;
 • Съчетавайте правилно храните;
 • Балансирайте храненето си - на всяко хранене да има белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини, минерални соли, микроелементи и баластни вещества/;
 • Белтъчините се осигуряват от месо, риба, млечни продукти или яйца - в количество колкото дланта на ръката Ви;
 • Въгрехидратите от смесена салата - в количество колкото двете длани;мазнините от зехтина в салатата и от самия животински продукт;
 • Останалите вещества - от плодовете, салата и хранителните добавки.