brain@kortex-bg.com • за записване 02/9534113/15; 0884256533; 0887/912902

Медицински център "Кортекс", гр. София, yл. "Здраве" № 21

Какви са новите методи за лечение и диагностика на дископатия?

Какви са новите методи за лечение и диагностика на дископатия?

Силна, непоносима болка в кръста с излъчване към единия или двата крака, често придружена с изтръпване. Това е най-често срещаната клинична картина, характеризираща коварния синдром, наречен дископатия.

При определени обстоятелства част от междупрешленния диск може да навлезе в гръбначно-мозъчния канал и да се образува дискова херния - неприятно усложнение на дископатията, което води до пълно обездвижване, мускулна слабост, невъзможност да се ходи на пръсти или пети, понякога затруднения в уринирането.

Диагностициране на заболяването се извършва с методите на функционалната диагностика ЕМГ /Електромиография/ и ЕНГ /Електроневрография/

Електромиографията е безвреден метод за диагностика и прогнозиране на всички оплаквания от болки в кръста и гърба.Той дава информация за състоянието на мускулите и мускулния тонус на увредения участък, което подпомага последстващото лечение.

Електроневрографията е също безвреден диагностичен метод. Чрез него се изследват нервните коренчета и се получава прецизна информация за степента на възпалението им и за точното място на притискане, както и за скоростта, с която се провеждат нервните импулси.

С развитието на новите технологии съвременната медицина предлага и нови методики за лечение на дископатията.

Най-добри резултати се получават при комбинирано лечение: медикаментозно + физиотерапия. Вече 20-та година специалистите от МЦ”КОРТЕКС” успешно прилагат нова специализирана озонотерапия, дълбока осцилация и  лазер-ултразвукова методика при лечението на тези заболявания.

Методът се разработва и прилага в МЦ "КОРТЕКС" под контрол на специалисти невролози и физиотерапевти. Само след няколко процедури се подобрява еластичността на междупрешленните дискове, както и дегенерацията на капсулите им. Болката отшумява, тонусът на мускулатурата се подобрява, изтръпването изчезва.