brain@kortex-bg.com • за записване 02/9534113/15; 0884256533; 0887/912902

Медицински център "Кортекс", гр. София, yл. "Здраве" № 21

КАК СЕ ЛЕКУВА УЧЕНИЧЕСКАТА НЕВРОЗА?

КАК СЕ ЛЕКУВА УЧЕНИЧЕСКАТА НЕВРОЗА?

Функционалните разстройства на нервната система отдавна не са "монопол" на възрастните и все по-често се вписват в здравните карти на учащите се. Неврозите, невротичните реакции и поведенчески отклонения вече са повече от 30% при учениците.


Главните причини са: умствените пренапрежения, стресовите ситуации в училище, продължителното седене пред компютъра, телевизора и т.н.
Учениците най-често страдат от прояви на главоболие, неврастения, страхова, хистерична или депресивна невроза, натрапливи състояния, агресивност в поведението. Универсална рецепта за лечение не може да се приложи, но е наложително своевременно да се потърси компетентна лекарска помощ. Колкото и невинни да изглеждат тези състояния ученикът се нуждае от специализирани грижи за тяхното преодоляване.


Отправна точка при лечението е прецизната функционална диагностика на нервната система: Мозъчна картография на ЕЕГ. Тя дава информация за работата на мозъчните центрове и помага на екипа от невролог, педиатър , психолог и физиотерапевт за правилно насочване на лечението.


При навременна намеса на специалистите и активното участие на ученика и неговите родители тези тревожни неврологични страдания могат много успешно да се преодолеят.