brain@kortex-bg.com • за записване 02/9534113/15; 0884256533; 0887/912902

Медицински център "Кортекс", гр. София, yл. "Здраве" № 21

КИСЛОРОДНО ГЛАДУВАНЕ НА МОЗЪКА или ИСХЕМИЯ НА МОЗЪКА

КИСЛОРОДНО ГЛАДУВАНЕ НА МОЗЪКА  или  ИСХЕМИЯ НА МОЗЪКА

Много често признаците на исхемия на главния мозък се смятат за “нормални”прояви с възрастта. Това са обикновено главоболие, световъртеж, влошена памет и др. Подобни оплаквания и симптоми често се подценяват, а те показват първите прояви на исхемия на главния мозък, състояние, когато мозъкът не се оросява достатъчно, т.е. не получава достатъчно количество кислород. Причината за недостатъчното кръвоснабдяване на главния мозък е поразяването на кръвоносните съдове, които доставят кръвта от сърцето до мозъка, вследствие на артериалната хипертония и атеросклероза на кръвоносните съдове.

Затова специалистите препоръчват профилактично изследване на мозъчното кръвообръщение и оросяване – доплерова сонография и следене на нивата на холестерола в кръвта.
Ако не се вземат навреме мерки патологичните изменения в кръвоносните съдове стават все по-изразени и явленията на исхемия на мозъка стават по-тежки. При хората в напреднала възраст възникват т.нар. “преходни нарушения на мозъчното кръвообръщение”/транзиторни исхемични атаки,прединсулт/. Могат да възникнат нарушения в говора, остра слабост в ръцете или краката или силен продължителен световъртеж с гадене и др.

Ако сте забелязали проявата на такива симптоми, спешно се обърнете към лекар.

 

Профилактиката е позната на всички:

Неоходимо е и менюто да бъде специално с ограничаване на захарта, животинските мазнини. Трябва да се избягват продуктите, богати на холестерин-мозък, яйчен жълтък, мазно месо и риба, месни бульони. Наместо това е препоръчително да се консумират извара, овесена каша, да се готви с растителномасло-олио, зехтин.
Много са полезни зеленчуците и плодовете, богати на целулоза.
Най-добре почистват съдовете и премахват отлаганията ябълките, хрянът,чесънът,шипките,магданозът. Полезно е също така да се пие зелен чай.