brain@kortex-bg.com • за записване 02/9534113/15; 0884256533; 0887/912902

Медицински център "Кортекс", гр. София, yл. "Здраве" № 21

БОЛКИТЕ В ГЪРБА - ДИАГНОСТИКА И ЛАЗЕРНО ЛЕЧЕНИЕ

БОЛКИТЕ В ГЪРБА - ДИАГНОСТИКА И ЛАЗЕРНО ЛЕЧЕНИЕ

Близо 85% от населението на света има най-малко един епизод на болка в гърба, шията и мускулите на крайниците.Тя засяга предимно млади хора и жени, подложени на силен физически или психически стрес. Освен болките, които имат пристъпен характер болните често се оплакват от обща отпадналост, болки в стамаха или мигрена.
Болковият синдром може да се дължи на:
= дегенеративни заболявания на гръбначния стълб; дискови хернии;
= остеохондроза, травматични увреждания, стеноза;
= ендокринни, метаболитни и туморни заболявания. и др.
Напоследък често се среща хронична болка при депресия, хипохондрия, тревожност.


За да се предприеме правилно лечение трябва да се изключат всички възможни органични причини.

Ето защо са необходими някои диагностични методи като:

Рентгенография - рутинно изследване при болки в гърба, но обикновено има стойност само при дегенеративните промени на гръбначния стълб.

ЕМG и ЕNG /Електромиография и Електроневрография/ - изследване на провеждането по мускули и по нерви - много показателни при коренчева увреда на периферни нерви с характерна болка в кръста.

Доплеровата сонография диагностицира кръвообръщението и оросяването на крайниците.

Коварството на подобен род заболявания със сходни симптоми
/ фибромиалгия - ревматизъм на меките тъкани, невралгия, радикулит, хронични възпаления на гръбначния стълб, остеохондрозата и др/ е, че самата болка причинява рефлекторно напрягане на околните мускули и нерви и трудно се локализира болното място.
Често се търси самолечение чрез противовъзпалителни и болкоуспокояващи медикаменти за външно приложение , които дават нетраен и слаб ефект.


Диагностика и алтернативно лечение

Лечението на този род заболявания е бавно и трудно.
Най-важното в случая е прецизната диагностика на състоянието на нервно-мускулната система, която дава на лекаря данни за точната диагноза и правилното лечение.
Колкото по-рано се диагностицират тези състояния и се определят схемите на лечение, толкова по-бързо се повлияват симптомите и СЕ ПРЕДОТВРАТЯВА развитието на болестта.
С развитието на новите технологии съвременната медицина намери немедикаментозно разрешение на проблема , а именно –лазерпунктурата в комбинация с ултразвук. Методът се разработва и прилага в МЦ"КОРТЕКС" под контрол на специалисти невролози и физиотерапевти.
Резултатите са поразяващи! Само след няколко процедури с лазер се подобрява еластичността на междупрешленните дискове, както и дегенерацията на капсулите им. Болката отшумява, тонусът на мускулатурата се подобрява, изтръпването изчезва.
Лазертерапията става настолен метод в практиката на много лекари в световен мащаб. Често пъти тя се явява единствено решение за упоритите постоянни и мъчителни болки в кръста и гърба.