brain@kortex-bg.com • за записване 02/9534113/15; 0884256533; 0887/912902

Медицински център "Кортекс", гр. София, yл. "Здраве" № 21

Какво да правя при болки в шията и раменете?

Какво да правя при болки в шията и раменете?

Напоследък всеки втори човек страда от хронични болки във врата, гърба и крайниците. Те често се съпровождат с изтръпване или неприятни усещания по хода на периферните нерви.
Болката в шийно-раменната област е често оплакване на пациенти в средна и млада възраст, работещи в принудителна работна поза – седнал. В повечето случаи тя е едностранна, без нарушена сетивност и ограничение в движенията, затова и често се подценява.
Появява се внезапно в областта на раменната става, плешката и долните шийни прешлени и се разпространява към пръстите на ръката. Главата обикновено е фиксирана в принудителна поза. Болката се засилва при движение на главата или на ръката, което разтяга коренчетата на нервните стволове. Тя се появява и при натиск в точките около гръбначния стълб и надключните ямки. Това се дължи на нарушена проводимост по хода на периферните нерви. Дразненето и притискането първоначално води до възпалителни процеси, а с течение на времето - до хронични болки и нарушено хранене на тъканите.
Вече е възможно да се изследва функционалното състояние на гръбначния стълб и гръбначно-мозъчните нерви. Да се определи откъде идват усещанията за болка, дали става въпрос само за мускулен спазъм, коренчево дразнене, възпаление на нерв или има и вероятност за по-сериозни увреждания на прешлени и междупрешленни дискове. Показателна в подобни случаи може да бъде единствено компютърната електромиография и електроневрография - изследване за провеждането по мускули и периферни нерви.
Отличен ефект при всички заболявания на периферната нервна система дават оздравителните програми: медикаментозно лечение + процедури: лазер, ултразвук, озонотерапия, дълбока осцилация и др., назначени индивидуално след прецизно изследване и преглед от специалист.