Медицински център КОРТЕКС Медицински център КОРТЕКС
НАЧАЛО | ЗА НАС | ЕКИП | КОНТАКТИ  
 
Начало СПЕЦИАЛИЗИРАНИ
МЕДИЦИНСКИ ПРЕГЛЕДИ
ВИСОКОСПЕЦИАЛИЗИРАНИ
НЕВРОЛОГИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ
АЛТЕРНАТИВНА
МЕДИЦИНА
ОЗОНОТЕРАПИЯ ЛЕЧЕНИЕ НА... СПЕЦИАЛИЗИРАНА СЛУЖБА
ПО ТРУДОВА МЕДИЦИНА
радикулит или плексит

болки в шията и раменете


болките в гърба

гръбначни проблеми

заболявания на периферната нервна система

какво е ишиас

лекува ли се ишиас

масажът

нови методи за диагностика и лечение

сецването

Какво е ишиас?

Ишиас и лумбаго са сборни понятия за неврологични болки в областта на кръста и долните крайници. Строго погледнато при ишиас би трябвало да говорим за болки от възпаление на “нервус ишиадикус” или седалищния нерв.
Седалищния нерв има следните функции:1. Провеждане на сетивността от краката към гръбначния мозък и 2. Провеждане на двигателните импулси от гръбнака към мускулатурата на краката, преди всичко към подбедрицата.
Седалищния нерв – както всички периферни нерви – се състои от множество нервни коренчета, които излизат от гръбначния стълб на различни нива. Натоварване или възпаление могат някъде да раздразнят нервните влакна. Оттам се получават болки, а типичното при засягане на този нерв е болката с излъчване към единия крак.
Следните заболявания могат да доведат до болки или увреда на седалищния нерв:
Дискова херния – дисковете лежат между отделните прешлени. Те са пълни с гел-подобна субстанция и са за заобиколени от еластични връзки. Те изпълняват ролята на амортисьори на гръбначния стълб. С възрастта еластичността на връзките постепенно намалява и при натоварвания може да се стигне до скъсването им. Така диска воже да се приплъзне или измести и да засегне / притисне периферните нерви – лежащи в гръбначния канал.
Херпес зостер; Тумори или метастази ; Възпаления на гръбначния стълб или на околната мускулатура и връзки
За уточняване на диагнозата е необходимо да се направи ЕМГ- изследване на периферните нерви и мускули. То е безболезнено и безвредно, определя точно нивото и степента на коренчевата увреда на нерва и измененията в нервната проводимост.
С развитието на съвременната медицина се откриват нови възможности за лечение на ишиаса: лазер-ултразвук методика + неврална терапия.
Само след няколко процедури се подобрява еластичността на междупрешленните дискове, дегенерацията на капсулите им, възпаленията на нервните коренчета се успокояват. Болката отшумява, изтръпването изчезва.

© 2007 Медицински център "Кортекс"
гр. София, yл. "Здраве" № 21
тел. (02) 953 41 13, (02) 953 41 15
Created by Creato.biz