Медицински център КОРТЕКС Медицински център КОРТЕКС
НАЧАЛО | ЗА НАС | ЕКИП | КОНТАКТИ  
 
Начало СПЕЦИАЛИЗИРАНИ
МЕДИЦИНСКИ ПРЕГЛЕДИ
ВИСОКОСПЕЦИАЛИЗИРАНИ
НЕВРОЛОГИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ
АЛТЕРНАТИВНА
МЕДИЦИНА
ОЗОНОТЕРАПИЯ ЛЕЧЕНИЕ НА... СПЕЦИАЛИЗИРАНА СЛУЖБА
ПО ТРУДОВА МЕДИЦИНА
 

ЗАЩО МИ БУЧАТ УШИТЕ?

Шумът в ушите е едно от често срещаните оплаквания в практиката на всеки невролог или специалист УНГ. С напредването на възрастта се увеличава и броя на пациентите с шум в ушите, поради увеличаване на процента на артероскрелозата. В хода на естественото остаряване на организма, заедно с намаляването на зрението намалява и остротата на слуха.
Наличието на шум в едното или двете уши може, обаче, да се прояви във всяка една възраст, включително и в детска. Шумът може да ангажира едното или двете уши, да бъде постоянен или да се проявява периодично само в тиха среда и да има раличен характер – бучене, пищене, свистене, пулсиране. Често той е единствено оплакване /възможно и при дебют на някои сериозни заболявания/, но може да се съпровожда от намаление на слуха, болка в или зад ухото, световъртеж, намалена чувствителност на едната половина на лицето и др.
Причините за появата му са най-разнообразни, като една от “баналните” такива е натрупването на ушна кал в ухото. Друга причина може да бъде продължителен престой или работа в шумна среда, нарушаване целостта на тъпанчевата мембрана, склерозиране на костици на средното ухо. Прилагането на големи дози и продължително лечение с някои медикаменти – вкл.антибиотици - могат да доведат до появата на шум и/или намаление на слуха. При по-рязка промяна на артериалното налягане е възможно също да ни “писнат” ушите. При някои общи възпалителни заболявания на организма /например грип/ е възможно да се появи намаление на слуха и шум в ухото. На страдащите от Мениеров синдром шумът в ушите е добре познат, заедно с който пристъпно се проявяват световъртеж, гадене, повръщане и намаление на слуха /най-често на едното ухо/. Подобни оплаквания може да има и при редица други заболянания, включително и при тежки прогресиращо-индивидуализирани такива, налагащи хирургично лечение.
Затова, наличието на шум, особено когато той е само в едното ухо и е съпроводен от намаление на слуха, световъртеж или други прояви, задължително пациентите трябва да потърсат съдействието на спуциалист /невролог, УНГ-специалист, отоневролог/ да проведат съответното лечение след целенасочено изследване.

© 2007 Медицински център "Кортекс"
гр. София, yл. "Здраве" № 21
тел. (02) 953 41 13, (02) 953 41 15
Created by Creato.biz