brain@kortex-bg.com • за записване 02/9534113/15; 0884256533; 0887/912902

Медицински център "Кортекс", гр. София, yл. "Здраве" № 21

ВИДОВЕ ГЛАВОБОЛИЕ

ВИДОВЕ ГЛАВОБОЛИЕ

Главоболие при Високо Кръвно Налягане

 

Повече от 80% от възрастните хора страдат от такова главоболие. Обикновенно болките са тъпи, стягащи, постоянни, от двете страни на главата, често отзад в тилната област. Главоболието може да започне като леко притискане и да прерасне в остра болка. Възможно е да усещате и туптене в тила, синхронно на болката.
Основните причини за този тип главоболие са емоционалното пренапрежение и ежедневния стрес. Наред с това обаче главоболието може да се провокира и от “хиподинамия” /стоене неподвижно в една и съща поза за по-дълго време/, от артрит или простуда.
Препоръчителни изследвания за диагностициране: Доплерова сонография или Мозъчна картография – по преценка на лекуващия невролог.
Лечението е свързано с лекуването на високото кръвно налягане. Много ефикасни са комбинираните физиопроцедури /лазерна терапия+ултразвукова терапия/, които едновременно регулират кръвното налягане и лекуват главоболието, заедно с подходяща медикаментозна терапия.

 

Мигренозно Главоболие

 

Мигрените предизвикват умерени до остри нетърпими болки, тупкащи, предимно от едната страна на главата. Характерни са повръщането, появата на секрет от носа; често се проявява нетърпимост към светлината и / или шума.
Това главоболие често има за аури (предшественици) появата пред очите на мигащи, цветни петна, линии или просто стеснение на зрителното поле.
Продължителността е различна от няколко часа до 3-4дни..
Много често мигрената е наследствена. Най-голяма трудност за лечението е определянето на така наречените провокиращи фактори на мигренозните пристъпи.
За правилното успешно лечение е необходимо първо да се отграничи мигрената от главоболието при високо кръвно налягане.

Необходимо изследване за диагностициране е доплерова сонография и Мозъчна картографя на ЕЕГ.
Съвременната медицина освен медикаменти прилага лазер и квантова терпия и озоновата терапия като алтернатива на лечение.

 

Главоболие при синузити

 

Болката при синузит напомня тази при мигрената, но е по-тъпа. Най-често тя се локализира около възпалените синуси.
Главоболието се появява сутрин, засилва се през деня, а вечер и през нощта изчезва. Когато главата се наведе надолу се появява тежест. Болката е спонтанна и се засилва при почукване върху синуса. Невинаги има хрема.
В острия стадий се усеща обща отпадналост на организма; може да се повиши и телесната температура.
За да се разграничи главоболието и се диференцират причините за него е необходимо да се направят няколко специализирани прегледа и изследвания- ренгенография на синуси и ЕЕГ.
Алтернативната медицина предлага ефикасни лечебни методи: лазерна терапия. За 5-10 процедури можете за дълго да се избавите от синузита и досадните болки.
Народната медицина предписва инхалации със сода, морска сол, йод, но се изисква ежедневно лечение в продължение на 2-3 месеца и резултатите са краткотрайни.

 

Главоболие след травма на главата или припадък

 

ВНИМАНИЕ! Необходима е незабавна консултация с лекар! Дори ако главоболието се появи по-късно след самото събитие и не се усилва!

Често при липса на открити рани по главата или тялото след удар, катастрофа, падане или припадък не си даваме сметка, че е причинено мозъчно сътресение.
Нерядко след преживяване на закрити черепно-мозъчни травми /удар по главата със или без загуба на съзнание / започват различни оплаквания:
-нарушава се съня;
-наблюдава се промяна в настроението;
-появява се главоболие;
-има нарушена работоспособност;
-усеща се изтръпване на крайниците, гадене и повръщане.

Всичко това са прояви на нарушена дейност на централната нервна система - функционална или органична.
Задължително е до 20 дни след подобни, макар и леки травми да се направи
специализирано изследване на функциите на мозъка ЕЕГ и Мозъчна картография!
Задължително е 10-20 дни след травмата да се пази режим на покой, без резки движения, физически и психически натоварвания. Прием на повече сладки течности /нектари, компоти и др./ Приемът на строго определени медикаменти, назначени от невролог-специалист в първите дни, както и спазването на определен режим на живот може да Ви спестят редица неприятности в бъдеще.

 

Главоболие при очни проблеми

Възможно е, ако имате нарушено зрение да получавате главоболие от пренапрягане на очните мускули. Аналгетиците не облекчават подобен тип главоболие. Трябва да се консултирате с офталмолог. Много силните болки в очната област може да са признак и на глаукома. Тя изисква спешно лечение!

Консултацията с невролог и офталмолог в този случай е необходима за разграничаване причината за болката. Освен рутинните офталмологични изследвания при необходимост се провежда и специализирано неврофункционално компютърно изследване – Зрителни Евокирани Потенциали, което показва има ли увреда на зрителния нерв и нервната проводимост до главния мозък.
След доказване причината за този вид главоболие се назначава съответното медикаментозно лечение от водещия в случая специалист.

 

Главоболие при нерегламентиран прием на медикаменти

 

Приемът на някои лекарства може да провокира мигренозно главоболие у хора с предиспозиция/ предразположение към главоболие./
Често при главоболие поемаме огромни количества аналгетици, които в най-добрия случай разрешават проблема само за няколко часа. Много често те само подтискат симптомите, а не лекуват болестта. Продължителният прием на синтетични лекарства води до привикване при голям процент от пациентите, а при употреба повече от 1-2 пъти седмично има опасност от сериозни увреждания на здравето.
Главоболието не престава, а се засилва и зачестява, появява се световъртеж, сърцебиене, гадене и повръщане, изобилна вегетативна симтпоматика и др. Това се случва най-често при жените на възраст между 20-40 години.

 

Затова лекарите съветват да не се прекалява със самолечението и употребата на аналгетици.

 

Наложително е при поява на главоболие да се потърси компетентната помощ на съответния специалист-невролог за диагностика и подходящо лечение