brain@kortex-bg.com • за записване 02/9534113/15; 0884256533; 0887/912902

Медицински център "Кортекс", гр. София, yл. "Здраве" № 21

ЕПИЛЕПСИЯ

ЕПИЛЕПСИЯ

Лечение
Най-важен и труден въпрос пред лекаря, който ще лекува детето получило гърчове е "Кога да се започне лечението с противогърчови медикаменти?"
Преди всичко трябва да се знае, че лечението на заболяването е продължително и непрекъснато, трае минимум две години след последния гърч. Трябва да се подчертае, че рискът от странични явления на антиепилептичните средства в днешно време е нищожен. Обикновено се препоръчва лечението да започне с един препарат. При липса на ефект се прибавят втори и повече медикаменти. Препоръчват се консултации с лекар-специалист не по-рядко от 1 път на 3 месеца. Разбира се винаги, в зависимост от клиничния ход на заболяването. Напоследък фармацевтиката се обогати с редица нови антиепилептични медикаменти / ламиктал, памотрижин, фелбаж и др./

Диагноза и изследвания
По време на епилептичната атака в електрическата активност на мозъчните неврони се явяват нарушения. Този факт се регистрира графично чрез Електроенцефалография. По време на заболяването се наблюдават “вълни с висок волтаж”. Последните намаляват или изчезват след подобряване на заболяването. Днес в практиката ЕЕГ е ценен метод за диагнозата на епилепсията, както и за контрол на резултата от лечението. Честотата на електрофизиологичното изследване се определя от лекуващия лекар.

Прогноза
Важно е да се знае, че при деца с подобни заболявания режима на спорт и натоварване е ограничен. Разрешени са: тенис на маса, ски, волейбол, бейзбол, боулинг, риболов. С ограничение: футбол, кънки, езда, плуване, лов, тенис. Забранени: бокс, алпинизъм, сърф, водни ски, участие в турнири и др. Нашият дългогодишен опит при срещата с епилепсията показва, че при нормален начин на живот и постоянно правилно лечение в повечето случаи резултатите са благоприятни.