brain@kortex-bg.com • за записване 02/9534113/15; 0884256533; 0887/912902

Медицински център "Кортекс", гр. София, yл. "Здраве" № 21

ЗАЩО МИ БУЧАТ УШИТЕ?

ЗАЩО МИ БУЧАТ УШИТЕ?

Шумът в ушите е едно от често срещаните оплаквания в практиката на всеки невролог или специалист УНГ. С напредването на възрастта се увеличава и броя на пациентите с шум в ушите, поради увеличаване на процента на артероскрелозата. В хода на естественото остаряване на организма, заедно с намаляването на зрението намалява и остротата на слуха.


Наличието на шум в едното или двете уши може, обаче, да се прояви във всяка една възраст, включително и в детска. Шумът може да ангажира едното или двете уши, да бъде постоянен или да се проявява периодично само в тиха среда и да има раличен характер – бучене, пищене, свистене, пулсиране. Често той е единствено оплакване /възможно и при дебют на някои сериозни заболявания/, но може да се съпровожда от намаление на слуха, болка в или зад ухото, световъртеж, намалена чувствителност на едната половина на лицето и др.


Причините за появата му са най-разнообразни, като една от “баналните” такива е натрупването на ушна кал в ухото. Друга причина може да бъде продължителен престой или работа в шумна среда, нарушаване целостта на тъпанчевата мембрана, склерозиране на костици на средното ухо. Прилагането на големи дози и продължително лечение с някои медикаменти – вкл.антибиотици - могат да доведат до появата на шум и/или намаление на слуха. При по-рязка промяна на артериалното налягане е възможно също да ни “писнат” ушите. При някои общи възпалителни заболявания на организма /например грип/ е възможно да се появи намаление на слуха и шум в ухото. На страдащите от Мениеров синдром шумът в ушите е добре познат, заедно с който пристъпно се проявяват световъртеж, гадене, повръщане и намаление на слуха /най-често на едното ухо/. Подобни оплаквания може да има и при редица други заболявания, включително и при тежки прогресиращо-индивидуализирани такива, налагащи хирургично лечение.


Затова, при наличието на шум, особено когато той е само в едното ухо и е съпроводен от намаление на слуха, световъртеж или други прояви, задължително пациентите трябва да потърсат съдействието на спуциалист /невролог, УНГ-специалист, отоневролог/ да проведат съответното лечение след целенасочено изследване.