brain@kortex-bg.com • за записване 02/9534113/15; 0884256533; 0887/912902

Медицински център "Кортекс", гр. София, yл. "Здраве" № 21

ЗАЩО ПОЛУЧАВАМ СВЕТОВЪРТЕЖ? или ЗАЩО МИ СЕ ВИЕ СВЯТ?

ЗАЩО ПОЛУЧАВАМ СВЕТОВЪРТЕЖ? или ЗАЩО МИ СЕ ВИЕ СВЯТ?

Причините за световъртежа са изключително разнообразни – на практика увреждането на всеки един орган или система може да предизвика световъртеж. Най-често световъртеж се получава при заболяване на вестибуларния апарат или на неговите връзки с централната нервна система. Чести причини за световъртеж са уврежданията на сърдечно-съдовата система, жлезите с вътрешна секреция, дихателната система и др. Неизменно присъстващият в съвременния свят стрес води до депресии и повишена тревожност, които също могат да доведат до възникване на т. нар. психогенен световъртеж.


Трябва да се отбележи, че независимо, че повечето от световъртежите са доброкачествени и напълно лечими състояния, понякога зад този симптом се крият потенциално опасни заболявания.


Ето защо при наличие на световъртеж винаги се налага консултация със специалист невро-отолог и провеждането на специфични изследвания на мозъчното оросяване и кръвообръщение – "доплерова сонография", на вегетативната нервна система и др. съвременни компютърни изследвания. Много често само Медикаментозно или Фитолечение не дава ефект, но комбинирано с няколко лечебни процедури с високо ефективен Лазер, Лазерна Акупунктура и Ултразвукова Терапия се стига до пълното излекуване при по-голямата част от пациентите.