brain@kortex-bg.com • за записване 02/9534113/15; 0884256533; 0887/912902

Медицински център "Кортекс", гр. София, yл. "Здраве" № 21

Каква е разликата между невралгия и неврит?

Невралгията е заболяване на сетивните и смесени нерви, при което липсват анатомични изменения в тях, а клинично се изявява с възбудна симптоматика: изтръпване и болки в крайниците.


Невритът се свързва с възпалителна реакция на нерви, при тях се откриват структурни изменения в нерва, а клинично се наблюдават не само възбудни /болки, изтръпвания/, но и отпадни сетивни и двигателни рефлекси и трофични прояви.


Между невралгията и неврита, респективно невропатията не съществува принципна морфологична разлика, тъй като едно продължително дразнене при невралгиите може да доведе до структурни болестни изменения, вкл и до възпаления на нерва, коренчетата или съответните ганглии.
Най-голяма диагностична стойност за разграничаване на невралгията от неврита има стимулационната електромиография, с която могат де се доловят измененията в нервната проводимост още в начален стадий. Изследването е от групата на функционалните, неинвазивно, при него няма облъчване и болки. Това е и един от малкото диагностични методи, който може да даде прогноза за развитие на процесите или заболяванията.


Какво е “ПОЛИНЕВРОПАТИЯ”?

Полиневропатията представлява възпалително заболяване на периферната нервна система.При него могат да бъдат увредени коренчетата на нерва, непосредствено след излизането им от гръбначния мозък /радикулити/, на нивото на големите нервни сплитания /плексити/ или периферните нерви /неврити/. При засягане на повече от един нерв се касае за полиневрит.
Най-често възпалението се причинява от вируси и локални инфекции. Болните от диабет и хронично употребяващите алкохол нерядко страдат от увреда на периферните нерви. Честа причина за увреда на коренчетата, непосредствено при излизането им от гръбначния мозък са шипове на отделни прешлени, прекарани счупвания в областта на гръбнака, дискова херния и др.В зависимост от мястото на засягането болните се оплакват от болки, които започват встрани от прешлените и се разпространяват към шията, гръдния кош, ръцете или краката. При засягане на повече нерви са налице болки – спонтанни и такива при натиск в областта на съответните нерви. Наблюдава се намалена чувствителност.
Необходимите в случай на полиневропатия функционални изследвания са ЕМГ /Електромиография/ и ЕНГ /Електроневрография/. Те дават информация за степента на увреждане на мускулите и нервните коренчета.Лечението - На първо място се прилагат обезболяващи и противовъзпалителни. Ако липсва добър ефект се прилагат стероидни препарати. След приминаването на острия стадий се предписват лекарства, улесняващи нервното предаване и възстановяващи функцията на периферните нерви.
Широко приложение има физиолечението. То е различно в острия и хроничен стадий, затова трябва да се прилага от специалист-физиотерапевт.Особено добри резултати дава озоновата терапия, както и комбинираната лазер-ултразвукова методика, провеждана по строго определена схема. Не се препоръчват масажи.
Колкото по-рано болните се консултират със специалист-невролог и започнат лечението, толкова по-голяма е вероятността заболяването да се ограничи или да се излекува напълно.