brain@kortex-bg.com • за записване 02/9534113/15; 0884256533; 0887/912902

Медицински център "Кортекс", гр. София, yл. "Здраве" № 21

КАКВО ОЗНАЧАВА НЕВРО-ВЕГЕТАТИВНА ДИСТОНИЯ?

Вегетативната нервна система координира инервацията на вътрешните органи и системи, на кръвоносните съдове и жлезите с вътрешна секреция в организма. Тя осигурява двигателната и психичната дейност, дейността на сърдечно-съдовата система и обменните процеси в човешкия организъм по време на психическа и физическа активност.
Съществува тясна връзка между мисленето, съпътстващите го емоции и системите на нашето тяло. Затова оплаквания от главоболие, виене на свят, сърцебиене, болки в стомаха, изпръпване на крайниците и т.н. много често се дължат на проблеми на вегетативната нервна система.
Най-често поставените "диагнози" са невро-вегeтативна дистония, мeниеров синдром/ когато горните оплаквания са придружени и от пристъпно главоболие/ невроза, сърдечна невроза, депресия и др.
Ако не се вземат навременни мерки, подобни оплаквания често се превръщат в хронични и ни съпътстват цял живот. Пациентите изпадат в стресови невротични състояния и развиват психосоматични заболявания.
При подобен род оплаквания съвременната медицина изисква точно и навременно поставяне на диагнозата чрез прецизни изследвания.
Компютърните изследвания на нервната система, които се провеждат в МЦ”КОРТЕКС” при съобщаване за описаните по-горе симптоми имат следните цели:
- да се установи дали заболяването е на физиологична основа или има функционална промяна или увреда на някои орган;
- има ли промяна във функциите на главния мозък,;
- нарушено ли е оросяването на главния мозък,;
- има ли съдови изменения, които затрудняват кръвообръщението на крайниците и др.
Лекарският дълг изисква да се изключат всички съмнения чрез необходимите изследвания на централна, периферна и вегетативна нервна система: ЕЕГ, Доплерова сонография, Вегетативно изследване. Едва тогава може да се пристъпи към назначаване на лечение.
Лечението на заболяванията на вегетативната нервна система винаги е комплексно. В зависимост от спецификата на всеки отделен случай в лекуващите екипи се включват и различни специалисти: невролог, неврофизиолог, психолог, физиотерапевт, ендокринолог и др.
В общият случай лечението е медикаментозно, съчетано с методите на алтернативната медицина и комбинирано с психотерапевтични сесии .Във всеки от неговите етапи е необходимо активното и съзнателно участие на пациента и неговите близки, което реално ускорява положителният лечебен ефект.

БОЛЕСТ ЛИ Е НЕВРОВЕГЕТАТИВНАТА ДИСТОНИЯ?

Невро-вегетативните оплаквания като изпотяване, световъртеж, сухота в устата, напрегнатост, изтръпвания и студени крайници и др. са често срещани и при мъжете и при жените. Те са проява на специфична реакция на нервната системана човека при различни ситуации.
Най-често поставяната диагноза в такива случаи е невро-вегетативна дистония.
Симптомите са наглед безобидни, не са съпроводени с болков синдром и не се отразяват драстично върху общото здравословно състояние, поради което пациентите често ги пренебрегват.
Тези субективни оплаквания, обаче, могат да са проява не само на невинно нервно-психично състояние, а и на някакво съществуващо вътрешно или неврологично основно заболяване, което да не дава друга клинична картина и да не е забелязано от болния.
Съществуват хора с по-особени характеристики на вегетативната нервна система, която реагира неадекватно на обикновени дразнители – в случая с обилно изпотяване по гърба, ръцете и краката, нервност, главоболие, главозамайване и др.
При наличие на такива симптоми, проявени с наглед безпричинна продължителност във времето пациентът следва да потърси компетентна лекарска помощ от специалист-невролог.
Всеки организъм е една индивидулност и подходът във всеки конкретен случай трябва да бъде различен – това е и задачата на лекаря при снемане анамнезата и извършване на рутинния преглед на пациента.
За целта е необходимо, след щателната анамнеза и подробен специализиран неврологичен преглед да се направи подробно изследване на централната и вегетативна нервна система, както и изследване на определени хормони по преценка на лекаря.
Лечението може да комбинира медикаменти, диетичен режим, препарати на растителна и билкова основа, както и физиотерапевтични процедури, назначени след консултация със специалист-физиотерапевт. При необходимост в лечебния процес се включва и специалист психолог-психотерапевт.