brain@kortex-bg.com • за записване 02/9534113/15; 0884256533; 0887/912902

Медицински център "Кортекс", гр. София, yл. "Здраве" № 21

КОГА ШИПОВЕТЕ СЪЗДАВАТ ПРОБЛЕМ?

КОГА ШИПОВЕТЕ СЪЗДАВАТ ПРОБЛЕМ?

Шиповете са костно-ставни израстъци, които често се появяват още в млада и средна възраст. Образуват се при обездвижване, неправилна обмяна на веществата, след травми и др. Проблеми и болки предизвикват при притискане на нервите в областта на гръбначния стълб или на кръвоносните съдове – разположени в гръбначно-мозъчния канал. Появяват се оплаквания от главоболие, болки във врата, рамената и кръста, изтръпвания на крайниците, световъртеж и др.
Първата фаза при диагностиката е Ренгенографията. Втората е изследването на периферните мускули и нерви – Електромиография и Електроневрография, които ще установят дали шиповете пречат на нормалното провеждане по нервите, има ли възпаления на нервни окончания и ще даде прогноза за развитието на процеса. При главоболие и световъртеж е желателно да се направи и Доплерова Сонография – изследване на кръвообръщението, оросяването и кръвния ток.
Несериозно е да се твърди, че шиповете могат да се топят или да изчезнат, казват специалистите от Медицински Център “КОРТЕКС”. Лечението в повечето случаи е немедикаментозно, целта е чрез методите на съвременната физиотерапия да се премахне болката и възпалението на периферните нерви, да се подобри кръвния ток и да се възстанови нормалната двигателна и мускулна дейност, да се предотвратят усложнения като парези, нарушения в оросяването, обездвижване и др. Най-ефикасна в подобни случаи е: комбинираната Физиотерапия. Тя включва озонотерапия, лазерна акупунктура и лазер терапия, която действа на биологично активните точки и по мередианите като стимулира процеса на възстановяване на нормалната дейност на притиснатите нервни окончания. Чрез Ултразвуковата вълна лечебните гелове и медикаменти проникват в увредените тъкани до 5-6 см. подкожно и действат директно на проблемните зони. Добре е лечението да се съчетае и с приемане на продукти на билкова и растителна основа /АЛОЕ Вера и др./, които са специално разработени са задравяване на костната и хрушялна тъкан. Приложеното лечение подобрява еластичността на междупрешлените дискове, както и дегенерацията на капсулите им. Болката отшумява, тоносът на мускулатурата се подобрява, изтръпването и умората изчезват.