brain@kortex-bg.com • за записване 02/9534113/15; 0884256533; 0887/912902

Медицински център "Кортекс", гр. София, yл. "Здраве" № 21

Кои са причините за главоболието и мигрената?

Кои са причините за главоболието и мигрената?

Главоболието може да бъде първично, но може и да е симптом на редица други сериозни заболявания. Често то се характеризира с висок интензитет, голяма продължителност и мъчително постоянство и води до общо неразположение.

Тензионното главоболие най-често се предизвиква от психо-емоционален стрес и психично пренапрежение.

Епизодичното главоболие обикновено е леко и краткотрайно, поради което често се пренебрегва от пациентите.

Хроничното главоболие е мъчително страдание и често води до злоупотреба с аналгетици и транквилизатори.

Последиците от нелекуваното навреме и неправилно лекуваното главоболие са безсъние, психическа умора, тежка апатия, невроза или сериозни неврологични страдания.

 

Мигрената е по-рядко срещащо се главоболие, което обаче има голяма социална значимост поради тежестта на пристъпите, довеждащи до временна загуба на трудоспособност.

Причините за мигренозните болки са различни. Hай-често те се дължат на нарушения в оросяването на мозъка. Слабото кръвоснабдяване може да е следствие на проблеми с прешлените по протежение на целия гръбначен стълб, ошипяване, заболявания на очите или ушите, отклонение от нормалната функция на жлезите с вътрешна секреция, аномалии в кръвното налягане, проблеми с костната система, както и психическа и физическа преумора и стрес, депресии и др.

 

Най-важното в борбата с главоболието е установяване причините за неговото пораждане.


Лечението на различните видове главоболие се провежда с медикаменти и немедикаментозни средства, с методите на съвременната физиотерапия.
Преди всичко е необходимо, чрез прецизни компютърни изследвания на биоелектричната активност на мозъка ЕЕГ и мозъчното кръвообръщение Доплерова сонография, за да се изключи главоболие, предизвикано от органичен мозъчен процес.

 

Вярно ли е, че мигрената води до инсулт?

Мигрената е сравнително често срещано заболяване, предимно в активната възраст, протичащо с характерни главоболни пристъпи. В основата на пристъпите е промяна в калибъра на съдовете – получават се съдови спазми, затова и главоболието се отнася към съдовото.
Засяга по-често младите жени и има различни варианти. Възможно е при някой по-продължителен и силен пристъп вследствие съдовия спазъм да се “обезкърви” малък участък и да се получи инсулт. Той се характеризира със задържане на неврологичните симптоми след отзвучаване на главоболието.
Затова оплаквания, като главоболие, замайване, световъртеж, размазано или двойно виждане, изтръпване на крак или ръка и др. трябва да са сигнал за незабавно посещение при невролог.
Понякога може да се получи “микроинсулт”, който да не може да се усети от болния. На значително по-голям риск са изложени жени-пушачки, приемащи противозчатъчни таблетки.
Мигрената е заболяване с голяма социална значимост поради тежестта на пристъпите, довеждащи до временна загуба на трудоспособност.
Причините, отключващи пристъп са различни. Hай-често те се дължат на недоспиване, недохранване, ошипявания на шията, преди менструация, злоупотреба с шоколад и някои други храни, стрес, пренапрежение и др. При повечето страдащи почти винаги се установява родител или друг роднина с мигрена.
Преди всичко е необходимо чрез прецизни компютърни изследвания на биоелектричната активност на мозъка и мозъчното кръвообръщение да се установи първопричината за мигрената или главоболието, след което да се приложи специфичната, подходяща за конкретния случай терапия.