brain@kortex-bg.com • за записване 02/9534113/15; 0884256533; 0887/912902

Медицински център "Кортекс", гр. София, yл. "Здраве" № 21

ЛЕЧЕНИЕ НА АЛКОХОЛИЗМА И СТРЕСА

ЛЕЧЕНИЕ НА АЛКОХОЛИЗМА И СТРЕСА

Алкохолизмът е един от най-разпространените бичове на 21 век и едно от най-трудно лечимите заболявания. Започва се невинно - от 1 чашка по някакъв повод, после става навик и постепенно алкохолът оплита човека в коварните си мрежи. Болшинството от случаите на алкохолизъм се предшествуват от стрес и психическо напрежение.
Алкохолизмът и стресовите състояния, като негова първопричина вземат все повече жертви предимно сред младите хора.
Възможно ли е тяхното лечение?

Определено – ДА! Лечението е комплексно и в най-добрия случай е резултатно, когато е с участието на колектив от специалисти- невролог, психиатър,психолог и физиотерапевт. Това е доказала досегашната дългогодишна практика на специалистите от МЦ “КОРТЕКС”

Преди да се пристъпи към психиатрична намеса за решаването на тези проблеми е необходимо да се направи щателно компютърно невро-физиологично изследване на нервната система, за да се изключат така наречените органични психози.

При тях психичната симптоматика е резултат на директно увреждане на мозъка от външната среда - интоксикация или мозъчно заболяване - тумор, възпаление, съдово-дистрофичен процес. При тези случаи, както и в напредналите стадии на алкохолна и наркотична зависимост специализираната компютърна неврофизиологична диагностика на мозъчната кора, която се провежда в МЦ "КОРТЕКС" има голяма диагностично-прогностична роля. Тази диагностика е в състояние да определи характера и локализацията на увредата.

За да помогнат ефективно в решаването на тези изключително трудни за болния проблеми специалистите от МЦ"КОРТЕКС" са разработили специална програма, включваща елементи от неврофизиология, психиатрия, психология и нетрадиционна медицина.

След задълбочена анамнеза от съответен специалист пациентът се подлага на прецизни компютърни изследвания, с които се установяват настъпилите изменения в биоелектричната активност на мозъчната кора, вследствие употребата на алкохол. Изследването помага за поставяне на правилна диагноза и избор на най-подходящото медикаментозно лечение.
Изключително значими при лечение на стресовите състояния и алкохолизма са периодичните психотерапевтични сеанси при специалист - клиничен психолог. Нужно е желание и съпричастност на болния в продължение на седмици и месеци психотерапия, за да се преодолеят успешно стреса и алкохолизма като болестни състояния и да се върне болния към нормалния ритъм на живот без зависимости.
Следва консултация с лекар - физиотерапевт, който разработва специализирана програма от процедури за всеки конкретен случай според степента на алкохолна зависимост. Прилага се специална комбинация от иглотерапия, лазерпунктура и ултразвук по схема, използува се модерна лазерна и ултразвукова апаратура.

Отличен терапевтичен ефект дава Озонотерапията, която помага за ефективно очистване на организма от токсини.

При такава комплексна организация, с участието на колектив от специалисти и с активното съпричастие от страна на пациента и неговите близки, в продължителен период от време могат да се постигнат добри резултати в лечението на алкохолизма.