brain@kortex-bg.com • за записване 02/9534113/15; 0884256533; 0887/912902

Медицински център "Кортекс", гр. София, yл. "Здраве" № 21

ОЗОНОТЕРАПИЯ ПРИ ДИСКОВА ХЕРНИЯ

Ако се погледне анатомията на интервертебралните дискове ще се види един външен фиброзен пръстен, обкръжаващ пулпозно ядро в центъра на диска.
Тази структура се оподобява на диня с твърда кора отвън и мека сърцевина във вътрешността. Дисковите хернии се получават в резултат на травма, която уврежда част от този фиброзен пръстен, най-често в лумбосакралния и цервикален участък на гръбначния стълб.

В повечето случаи травмите са следствие от неправилно вдигане на тежести,неправилно усукване на тялото при по - рязко движение, при катастрофи, а понякога болката се появява без някаква ясна провокативна причина. Това води до протрузия (изместване напред) на вътрешния слой,която избутва фиброзния пръстен навън като притиска корена на нерва, който излиза от този участък и в следствие на това се получават неврологични симптоми на болка, ирадииране на болката по хода на протрузия на диска нерва и изтръпване.

 

Действието върху тази патология  е по три различни начина:

 • Озоно-кислородната смес има специфично действие върху     протрузията, действайки на молекулярно ниво върху връзките, поддържащи хернията. Това довежда до редукция на хернията.
 • Подобряване на микроваскуларизацията в засегнатия участък, което засилва кръвоснабдяването и оксигенацията, които са задължителен елемент за оздравителния процес. Повишава се концентрацията на фибробласти, които подпомагат оздравителния процес в анулус фиброза (фиброзния пръстен на диска).
 • Намалява отока в засегнатия участък, допринасящ за компресията и възпалението. Така озонът действа противовъзпалително и болкоуспокояващо.

 

Този метод е  ефективен, безопасен, неинвазивен.

Идеята за неоперативно лечение на дисковите хернии е забележителна и базирана на научни принципи. Тя дава реална възможност за хората, страдащи от това мъчително и инвалидизиращо заболяване, повечето от които са млади и в трудоспособна възраст.

Съчетанието на озонотерапията с други физически фактори или лекарствени препарати повишава ефективността на провежданото лечение.

Озонотерапия с парентерален (венозено, мускулно и вътрешноставно въвеждане) – въвежда се озон разтворен във физиологичен разтвор или в кръвта на пациента. Благодарение на това се усилва микроциркулацията и се подобряват трофическите процеси в органите и тъканите, нормализира се хормоналния фон, изразено се стимулира имунитета и рязко се активизира детоксикационната защита на организма и насищането на клетките с кислород.

Озонотерапията оказва комплексно въздействие върху организма, неутрализирайки разрушаващото действие на свободните радикали. Озонът действа вътре в организма, осигурява общо прочистване, оздравяване и тонизиране.

За озонотерапията са характерни просто приемане, висока ефективност, добра поносимост и практически пълно отсъствие на нежелани реакции.

Разбира се както и други методи, така и озонотерапията има своите противопоказания.
Не се препоръчва да се провежда озонотерапия при нарушаване на кръво-съсирването, тромбоцитопения, хипертиреоза, при остра интоксикация и алергия от озон.

 • Паравертебралните инсуфлации са необходими за  нормализиране на разстроените стави и  втвърдените мускули, също така и  на лимфния кръвен застой. Чрез тях се постига отшумяване на болките и възстановяване на физиологичните функции в нормални граници. Премахването на всякакво притискване на капилярната мрежа за телесни течности се явява като необходимост.
 • Образно казано, тези участъци на вътрешно напрежение, които се развиват под кожата в съединителната тъкан, могат да се сравнят с мочурище или блато със застояла вода. При тези условия можем да кажем, че тук животът протича в такава замърсена обстановка ненормално.
 • В зависимост от състоянието на пациента за един лечебен курс се изискват от 12 до 20 процедури, средно около 14-16. Дозировката е индивидуална и се определя от състоянието на пациента.
 • Намаляването на  болката от манипулациите  не е знак да се спре преди приключване на програмата, както не е необходимо и да се премълчава ако няма подобрение.

 

ОЗОНОТЕРАПИЯТА ЛЕКУВА ДИСКОВА ХЕРНИЯ БЕЗ ОПЕРАЦИЯ

МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР “КОРТЕКС” вече притежава най-новите апарати за ОЗОНОТЕРАПИЯ, чрез която се лекуват заболяванията на Периферната нервна система : дископатия, радикулити и др. дискова херния, плексити, неврити, диабетна полиневропатия и др.

Приложението на най-новите неоперативни методи на ОЗОНОТЕРАПИЯ за лечение на дископатия, дискова херния, радикулити, плексити, неврити, диабетна полиневропатия и др.са познати от години в световната медицинска практика, където едва 4 % от дисковите хернии се лекуват оперативно.

СПЕЦИАЛИСТИТЕ СЪВЕТВАТ ОПИТАЙТЕ първо всички конвенционални – медикаментозни и физиотерапевтични методи за лечение.

Методът се отличава основно с това, че няма никакви странични ефекти или опасности. Лечебните методики с ОЗОНОТЕРАПИЯ се прилагат от специално обучени лекари под контрола на компютърни изследвания на периферната нервна система, проведени от хабилитирани лекари.

 

ДИСКОСАН-ИНОВАТИВЕН МЕТОД ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДИСКОВИ ХЕРНИИ

В медицината озонът има много приложения. Листът със заболяванията, при които озон може да бъде прилаган както самостоятелно, така и в комплексна терапия е дълъг. Само в Германия днес повече от 7000 лекари прилагат озон в лечението на пациентите си.

 • Дискови хернии, като премахва необходимостта от оперативно лечение
 • Дископатии, радикулити, плексити
 • В неврологичната патология:
  • нарушение мозъчното кръвообращение,
  • заболявания на периферната нервна система,
  • хронични мигрени и мигренозни състояния,
  • тромбоза на синус кавернозис,
  • церебрални атрофии,
  • церебро васкуларна недостатъчност
 • Болести на храносмилането хроничен гастрит, колити, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника ,
 • Цироза на черния дроб, хепатит, хроничен хепатит, чернодробна дисфункция, чернодробни интоксикации и други чернодробни увреждания
 • Oстeoмиелит, остеопороза, остеосклероза
 • Гонартроза, коксартроза, артрити и артрози, дегенеративни състояния на опорно двигателния апарат
 • Алергични заболявания
 • Захарен диабет – всички типове
 • Атеросклероза на коронарните съдове
 • Ревматизъм и ревматоидни състояния
 • Аденокарциноми и аденовируси
 • Различни видове карциноми (рак), левкемия
 • Анемия
 • Алцхаймер
 • Антракс
 • В кардиологията - Исхемична болест на сърцето,различни видове хипертонична болест, сърдечна аритмия, миокардит, ендокардити
 • Болести на дихателната система:  ангини, болести на горните дихателни пътища, бронхиална астма, бронхоспазъм, вирусни инфекции, пневмонии
 • В хирургията: абсцеси, гангрени, инфектирани рани, септически състояния, перитонит, тежки изгаряния, декубитални рани, трофични язви, хроничен остеомиелит, тромбофлебит, облитерация на съдовете на долните крайници, при кардиохирургични интервенции и в постхирургичния период, хемороиди и анални фисури

 

Приложение на озона в лечението на дискови хернии: методът Дискосан

В Италия през 1984 година ортопед-хирургът д-р Сесаре Верга е разработил метод, използуващ озоно-кислородна смес за лечение на дискови хернии.

Д-р Верга е бил разочарован от оперативните техники, както и от факта, че лечението на дисковите хернии не е насочено към причината на заболяването. Операциите нарушават биомеханиката на гръбначния стълб.

Лечението с озон или Дискосан методът (както е известен в Италия) разрешава едновременно биологичния и биомедицински аспекти в патологията на заболяването.

В световната практика до сега е отбелязана над 95% успеваемост при лечението на дискови хернии.

Някои от принципните характеристики на метода са следните:

 1. Няма контраиндикации.
 2. Повече от 95% успеваемост.
 3. Рецидивите са по-малко от 3%.
 4. Възстановителният перод е кратък.
 5. Няма странични ефекти.

Лечението се състои в инжектиране на озоно-кислородна смес в паравертебралната мускулатура в зоната на засегнатия диск. В зависимост от състоянието на пациента за един лечебен курс се изискват от 12 до 20 процедури, средно около 14-16.
Методът се е оказал ефективен дори в случаи, при които оперативното вмешателство не е в състояние да преодолее болковия дискомфорт.

Поради ефективността на метода в италианските медицински среди се шири мнението, че озонът е за дисковата херния това, което е Ранитидина за язвата на стомаха.
Един от най-честите въпроси, задавани е: "Какъв е механизмът на действие?"

Действието е по три различни начина:

 1. Озоно-кислородната смес има специфично действие върху протрузията, действайки на молекулярно ниво върху връзките, поддържащи хернията. Това довежда до редукция на хернията.
 2. Подобряване на микроваскуларизацията в засегнатия участък, което засилва кръвоснабдяването и оксигенацията, които са задължителен елемент за оздравителния процес. Повишава се концентрацията на фибробласти, които подпомагат оздравителния
 3. процес в анулус фиброза (фиброзния пръстен на диска).
 4. Намалява отока в засегнатия участък, допринасящ за компресията и възпалението. Така озонът действува противовъзпалително и болкоуспокояващо.

Лекарите в цял свят търсят методи за лечение, които да са ефективни, безопасни, неинвазивни и леснодостъпни.

Идеята за неоперативно лечение на дисковите хернии е забележителна и Дискосан, базиран на научни принципи, дава реална надежда и възможност за хората, страдащи от това мъчително и инвалидизиращо заболяване, повечето от които са млади и в трудоспособна възраст.