brain@kortex-bg.com • за записване 02/9534113/15; 0884256533; 0887/912902

Медицински център "Кортекс", гр. София, yл. "Здраве" № 21

ОПАСНИ ЛИ СА ТЕМПЕРАТУРНИТЕ ГЪРЧОВЕ ПРИ ДЕЦАТА?

В някои случаи грипът и температурните гърчове нанасят сериозни поражения на централната и периферна нервна система, особено при децата, което изисква компетентна лекарска намеса от специалист - невролог-педиатър.

Най-честото усложнение при децата е гнойният отит, който може да причини отогенен гноен менингит, а той нанася непоправими поражния върху ценралната нервна система на детето.

Често срещано усложнение е и грипният енцефалит /възпаление на мозъка/ ,което има и много тежки последици - парализа, слабоумие и др.

Температурните гърчове
се срещат почти при всички деца. Те се наблюдават най-често при инфекции на горните дихателни пътища /ангина, хрема, фарингит/, придружени от повишена температура. Клиничните симптоми на температурните гърчове имат най-често тонично-клоничен характер /трептения на крайниците и очите/ и траят от 1-3мин, а броят им не надминава 3-4.

Практически най-важният въпрос е опасността от появата на епилепсия след прекаран температурен гърч.

Тук особено полезна за диагнозата и лечението е компютърната диагностика на мозъка - Електроенцефалография и Цветна мозъчна картография.
Отклоненията в ЕЕГ -записа при правилно лечение отшумяват до 1 месец, но е необходимо след този период да се направи повторно изследване, което вече ще уточни прогнозата на заболяването.

Лечението е комплексно: лекува се основното заболяване, прилагат се и противогърчови средства, както и противотемпературни медикаменти.
Прогнозата за грипните усложнения и температурните гърчове е добра, при правилно поставена диагноза и приложено лечение.