brain@kortex-bg.com • за записване 02/9534113/15; 0884256533; 0887/912902

Медицински център "Кортекс", гр. София, yл. "Здраве" № 21

Радикулит или Плексит?

Радикулит или Плексит?

Напоследък всеки втори човек страда от хронични болки във врата, гърба и крайниците. Те често се съпровождат с изтръпване или неприятни усещания по хода на периферните нерви. В повечето случаи тя е едностранна, без нарушена сетивност и ограничение в движенията, затова и често се подценява. Появява се внезапно в областта на раменната става, плешката и долните шийни прешлени и се разпространява към пръстите на ръката. Главата обикновено е фиксирана в принудителна поза. Болката се засилва при движение на главата или на ръката, което разтяга коренчетата на нервните стволове. Това се дължи на нарушена проводимост по хода на периферните нерви. Дразненето и притискането първоначално води до възпалителни процеси, а с течение на времето - до хронични болки и нарушено хранене на тъканите.
Отличен ефект при лечение на всички заболявания на периферната нервна система дават специализираните процедури: лазер, ултразвук, озонотерапия, дълбока осцилация и др., назначени индивидуално след прецизно изследване и преглед от специалист.
За да се определи откъде идват усещанията за болка, дали става въпрос само за мускулен спазъм, коренчево дразнене, възпаление на нерв или има и вероятност за по-сериозни увреждания на прешлени и междупрешленни дискове е необходимо да се направи компютърната електромиография и електроневрография - изследване за провеждането по мускули и периферни нерви.