brain@kortex-bg.com • за записване 02/9534113/15; 0884256533; 0887/912902

Медицински център "Кортекс", гр. София, yл. "Здраве" № 21

ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО - РИСКОВ ФАКТОР ЗА ИНСУЛТ

ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО - РИСКОВ ФАКТОР ЗА ИНСУЛТ

По данни на Световната здравна организация с наднормено тегло са 20-30% от европейците и над 50% от американците, като повечето от тях страдат от свързани с това здравни нарушения. "Заоблените" хора много страдат най-често от сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, диабет, мозъчни инсулти и др.

Първо - да изясним какво е инсулт или “мозъчен удар”.

Инсултът е едно от много сериозните неврологични заболявания. Той представлява нарушение на мозъчното кръвообръщение, което може да има различни причини.Най- разпространената причина за инсулта е церебралната тромбоза - запушване с кръвен съсирек /тромб/ на артерия, снабдяваща с кръв главния мозък.При инсулт загиват клетки на главния мозък. Тогава част от организма, контролирана и управлявана от тях не е в състояние да функционира и се нарушава нормалния ритъм на живот на болния.
Предвестник на сериозното заболяване е т.н."микроинсулт"-предупреждаващ пристъп със следните симптоми: - внезапна временна слабост, изтръпване или безчувственост на лицето, горен или долен крайник; загуба на равновесие; - внезапно временно влошаване на зрението, особено на едно око; - необяснимо главоболие, главозамайване, загуба на равновесие; - двойно виждане; затруднения в говора и др.

 

!Важно е да се знае: В най-ранния си стадий инсултът е лечимо заболяване, въпреки необратимите поражения, нанесени в главния мозък. Навременното диагностициране и компетентната намеса на специалистите могат да отстранят в много голяма степен получените поражения. Най-важното в случая е бързото, точно диагностициране и навременното започване на лечебните процедури - още през първите 24 часа от тежкия инсулт. Погрешно е схващането, че е необходимо да измине определен период на пасивно поведение, след което да започнат възстановителните процедури - голямата цел е да се получи преразпределение на функциите на клетките в мозъка - здравите участъци да поемат ръководните функции на загиналите при инсулта клетки. А това трябва да стане колкото може по-бързо след нанесените в мозъка поражения от инсулта - всяко забавяне затруднява възстановяването на болния и може да доведе до още по-тежки, непоправими усложнения.

 

Основна причина за инсултите е Артеросклерозата.

Какво всъщност е атеросклерозата? В основата на повечето сърдечно-съдови заболявания е познатата на всички артеросклероза. Това е заболяване, при което по артериалните стени се появява кашообразна маса, обкръжена с плътна капсула. Най-голям в нея е % на мастно-подобните вещества, предимно на холестерина. Когато холестеринът е с повишени стойности, вените и артериите са затлачени с мазнини, кръвта трудно преминава и налягането се повишава. С времето еластичността на кръвоносните съдове намалява, те стават твърди и чупливи, кръвта се сгъстява, появяват се съсиреци, които могат да причинят запушвания.

 

Има 11 фактора, които предразполагат към хипертония и инсулти:

Холестерол в храната; Наситени мазнини в храната; Мазнини в големи количества; Прекалено много калории; Прекалено много сол; Липса на целулоза в храната; Прекалено много захар; Неправилен режим на хранене; Недостатъчен прием на растителни храни; Употребата на алкохол и кофеин от кафе и кола.

 

Ако сте с наднормено тегло опасността е двойна, затова е желателно:

1. Спиране на тютюнопушенето.
2. Намаляване на наднорменото тегло.
3. Намаляване консумацията на алкохол.
4. Редовни физически упражнения без пренатоварване.
5. Избягване на стресови и психични напрежения.
6. Редовно измерване и регулиране с медикаменти на кръвното налягане под лекарски контрол.
7. Добър контрол за захарния диабет.
8. Природосъобразна диета:
- избягване на храни с животински мазнини;
- периодичен контрол на холестерина;
- намаляване консумацията на сол;
- използуване на пресни плодове и зеленчуци;
9. Жени, използуващи противозачатъчни да избягват тютюнопушене и прием на други хормонални препарати, тъй като се увеличава риска от мозъчен удар.
10. При наличие на фамилна обремененост за мозъчен удар или сърдечен инфаркт се препоръчват редовни изследвания за рискови фактори и ранно развитие на атеросклероза.

 

Кой е застрашен от инфаркт или инсулт?

  • Хора с наднормено тегло, индекс на телесната маса над 20, с високи стойности на холестерола, страдащи от диабет и др.
  • Най-уязвими и застрашени от инсулт са чувствителните, амбициозни и честолюбиви хора, които за съжаление, често могат да бъдат дори и в много младата си възраст - 30 - 35 години.
  • Жени на възраст до 45г., които страдат от пристъпи на повтарящо се главоболие, съчетано със световъртеж и позиви за повръщане; изтръпвания на крайниците и др. получават 4 пъти по-често инфаркт или инсулт.
  • Хора с преходни нарушения на мозъчното кръвообръщение имат значително по-високи нива на хорестерол, а това повишава риска от увреждане на кръвоносните съдове и улеснява тяхното запушване – т.е. повишава риска от инфаркт или инсулт.
  • Хора, които имат високо ниво на фибриноген – фактор, който води до бързо кръвосъсирване, получават инфаркти и инсулти 6 пъти по-често от останалите.

 

Как може да се изследва състоянието на кръвоносните съдове?

Доплеровата Сонография изследва именно състоянието на кръвоносните съдове /артерии и вени/; наличието на аневризми /болестно разширяване на кръвоносния съд/; артерио-венозни малформации; отлагането на атеросклеротични плаки по стените; съдовото съпротивление и скоростта на кръвния ток. Изключително богатата и много прецизна информация, която дават изследванията е на база на спекралния анализ на съдовите процеси.
Вътрешно - мозъчните съдове се изследват с помощта на Транскраниална / Интракраниална/ доплерова сонография. Ултразвуковите лъчи проникват през черепната обвивика на дълбочина от 25 до 120 мм и практически достигат до всички кръвоносни съдове в мозъка.Така се създава възможност за директно проследяване кръвния ток във вътрешно-черепните мозъчни артерии и се получава цялостна представа за мозъчното кръвообръщение, съдовото съпротивление, количеството кръв, което преминава за единица време, стеснения на кръвоносните съдове, наличието на атеросклеротични плаки и тромби.