brain@kortex-bg.com • за записване 02/9534113/15; 0884256533; 0887/912902

Медицински център "Кортекс", гр. София, yл. "Здраве" № 21

КОМБИНИРАНО ЛЕЧЕНИЕ ПОМАГА СРЕЩУ ШИПОВЕ

КОМБИНИРАНО ЛЕЧЕНИЕ ПОМАГА СРЕЩУ ШИПОВЕ

Шиповете са костно-ставни израстъци, които често се появяват още в млада и средна възраст.Те се образуват при обездвижване, неправилна обмяна на веществата, след травми и др. Причиняват болка при притискане на нервите в областта на гръбначния стълб или на кръвоносните съдове, разположени в гръбначно-мозъчния канал.
Пациентите се оплакват от главоболие, болки във врата, рамената и кръста, изтръпвания на крайниците, световъртеж и др.
Първата фаза при диагностика е рентгенографията.
Втората фаза - изследване на периферни мускули и нерви/ електромиография и електроневрография/ може да дали има възпаления на нервни окончания и да прогнозира развитието на процеса.
При главоболие и световъртеж е желателно да се направи и доплерова сонография – изследване на кръвообръщението ,оросяването и кръвния ток.
Несериозно е да се твърди, че шиповете могат да се топят, да се чупят или да изчезнат.
Лечението в повечето случаи е немедикаментозно.Чрез методите на съвременната физиотерапия могат да се премахнат болката и възпалението на периферните нерви, да се подобри кръвния ток и да се възстанови нормалната двигателна и мускулна дейност , да се предотвратят усложнения, като парези, нарушения в оросяването, обездвижване и др.
Лазерната акупунктура действува на биологично активните точки и по меридианите и стимулира процеса на възстановяване на нормалната дейност на притиснатите нервни окончания.
Чрез ултразвуковата вълна лечебните гелове и медикаменти проникват до 5-6см подкожно и действуват директно на проблемните зони.
Добре е лечението да се съчетае и с приемане на продукти на билкова основа, специално разработени за заздравяване на костната и хрущялна тъкан - ГУНА терапия.
Терапията подобрява еластичността на междупрешленните дискове, повлиява благоприятно дегенерацията на капсулите им.Болката отшумява, тонусът на мускулатурата се подобрява, изтръпването и умората изчезват.