brain@kortex-bg.com • за записване 02/9534113/15; 0884256533; 0887/912902

Медицински център "Кортекс", гр. София, yл. "Здраве" № 21

ИНСУЛТЪТ И ОСОБЕНОСТИТЕ НА НЕГОВОТО ЛЕЧЕНИЕ

ИНСУЛТЪТ И ОСОБЕНОСТИТЕ НА НЕГОВОТО ЛЕЧЕНИЕ

Инсултът е едно от много сериозните неврологични заболявания.
Той представлява нарушение на мозъчното кръвообръщение, което може да има различни причини.
Най- разпространената причина за инсулта е церебралната тромбоза - запушване с кръвен съсирек /тромб/ на артерия, снабдяваща с кръв главния мозък. Често такъв съсирек възниква и при атеросклероза.
При инсулт загиват клетки на главния мозък. Тогава част от организма, контролирана и управлявана от тях не е в състояние да функционира и се нарушава нормалния ритъм на живот на болния.
Най-уязвими и застрашени от инсулт са чувствителните, амбициоз ни и честолюбиви хора, които за съжаление, често могат да бъдат дори и в много младата си възраст - 30 - 35 години.
Предвестник на сериозното заболяване е т.н. "микроинсулт".
Микроинсултът понякога е предупреждаващ пристъп - неговото непосред ствено влияние може да е незначително и да се прояви като начало в следните симптоми:
= краткотрайно главозамайване ;
= неясно и безпричинно чувство на обърканост;
= лека неповратливост на ръката, довела до изменения в почерка;
= изведнаж, като гръм от ясно небе - затруднения в говора;
= необясними личностови изменения - лесна раздразнителност, избухливост, честа смяна на настроението и др.
Тревожните признаци за наличието на "микроинсулт " са следните:
- внезапна временна слабост, изтръпване или безчувственост на лицето, горен или долен крайник; загуба на равновесие;
- внезапно временно влошаване на зрението, особено на едно око;
- необяснимо главоболие, главозамайване, загуба на равновесие ;
- виждане на двойно изображение; затруднения в говора и др.

Специализираният в областта на неврологичните заболявания Медицински Център "КОРТЕКС" разполага с отлични специалисти и с модерна апаратура за функционална диагностика на мозъчното кръвообръщение и оросяване - Допрелова сонография.

В лечебната практика на Центъра се съчетават успешно методите на класическата медицина с действието на модерна лазерна и ултразвукова апаратура, иглотерапия, кинезитерапия и др. методи на алтернативната медицина. Така, чрез индивидуални лечебни програми за всеки отделен случай се постига много добър лечебен ефект.
В най-ранния си стадий инсултът е лечимо заболяване, въпреки необратимите поражения, нанесени в главния мозък. Навременното диагностициране и компетентната намеса на специалистите могат да отстранят в много голяма степен получените поражения от инсулта.
За диагностиката, лечението , рехабилитацията и профилактиката от инсулт специалистите от МЦ"КОРТЕКС" прилагат комплексен подход към всеки болен от екип специалисти - невролог, неврофизиолог, физиотерапевт, рехабилитатор - кинезитерапевт. С активното и волево участие на болния и с помощта на неговите близки се постигат много добри резултати и в голяма степен - пълноценен живот на поразения от инсулт.
Най-важното в случая е бързото, точно диагностициране и навременното започване на лечебните процедури - още през първите 24 часа от тежкия инсулт.
Погрешно е схващането, че е необходимо да измине определен период на пасивно поведение , след което да започнат възстановителните процедури - голямата цел е да се получи преразпределение на функциите на клетките в мозъка - здравите участъци да поемат ръководните функции на загиналите при инсулта клетки.
А това трябва да стане колкото може по-бързо след нанесените в мозъка поражения от инсулта - всяко забавяне затруднява възстановя- ването на болния и може да доведе до още по-тежки, непоправими усложнения.
Специалистите - невролози и физиотерапевти от МЦ"КОРТЕКС" Ви съветват навреме да вземете мерки за съхраняване на здравето си при появата на който и да е от гореизброените проблеми - само тогава има възможност резултатно да Ви се помогне.