brain@kortex-bg.com • за записване 02/9534113/15; 0884256533; 0887/912902

Медицински център "Кортекс", гр. София, yл. "Здраве" № 21

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ЕПИЛЕПТИЧНИТЕ ПРИПАДЪЦИ?

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ЕПИЛЕПТИЧНИТЕ ПРИПАДЪЦИ?

Епилепсията е заболяване, което се изразява с появата на паракосизмални пристъпи на частична или пълна загуба на съзнание със или без последващи гърчове. Епилептичните припадъци имат най-разнообразен клиничен израз, което е свързано със сложните патофизиологични механизми, лежащи в тяхната основа.


Мозъкът е контролния център на тялото, неговия “компютър”. Неправилно работещите мозъчни клетки предизвикват свръх силни електрически разряди, които довеждат до краткотрайни промени в съзнанието, движенията и поведението на човек.


Епилептичните припадъци протичат с гърчове на тялото и без гърчове. Някои болни имат т.нар. “аура”/предвестник за предстоящия припадък /. Припадъкът започва със смущение в дишането, внезапно падане на земята в безсъзнание, следват гърчове на крайниците, изпускане по малка или голяма нужда, изтръпване на езика, пяна в устата, шумно дишане, което може и да спре за кратко време, с посиняване на лицето. Пристъпът трае до 1-2 минути и отзвучава спонтанно. След него може да има главоболие и да се наблюдава сънливост.


При безконвулсивните “малки” пристъпи или абсанси, които продължават няколко секунди, предимно у деца, не се губи контрол на мускулатурата, пациентите не падат на земята. Загубва се само контакта с околните.


Съществуват и видове епилепсия, при които за кратко време се нарушава функцията на мозъчните клетки само в дадена област / слепоочни, челни/. Тези пристъпи се наричат частични парциални - ярост, страх, извършване на неадекватни в обстановката действия. Когато се повтаря една и съща дума, закопчават или разкопчават копчетата на дрехата, и болният е с частично или пълно нарушение на съзнанието, това са т.н. комплексни парциални пристъпи.


Някои деца при температурни състояния получават т.нар. фебрилни гърчове, като защитна реакция на мозъка за предпазване на клетките от увреда или загиване при високи темпаратури. В повечето случаи, ако те не се повтарят не се развива епилептична болест.
Лечима ли е епилепсията? – Да - по принцип.


Счита се че при правилно процедиране епилепсията може да бъде напълно излекувана в 75-80% от случаите. Около 20% постигат значително ограничаване тежестта и честотата на припадъците, а само около 5% остават без ефект.

 

За да се постигне добър ефект при лечението на епилепсията трябва преди всичко да се направи прецизна компютърна диагностика на мозъчната дейност - Мозъчната картография на ЕЕГ от специалист невролог-неврофизиолог.
По време на системното медикаментозно лечение се провеждат периодични контролни компютърни изследвания, както и специални чернодробни проби, за да се регулира и дозира правилно приема на лекарства.