brain@kortex-bg.com • за записване 02/9534113/15; 0884256533; 0887/912902

Медицински център "Кортекс", гр. София, yл. "Здраве" № 21

Каква е разликата сърдечен - мозъчен удар?

Каква е разликата сърдечен - мозъчен удар?

До преди няколко години сърдечните удари /инфарктите/ и мозъчните удари /инсултите/ минаваха за мъжки заболявания, но вече и голям % от жените са застрашени.

Болестта идва ненадейно и коварно. Получават се силни позиви за повръщане и изтръпване в раменната част около сърцето. След няколко минути болката става нетърпима. В общи линии това е характеристиката на сърдечния инфаркт.

За разлика от него мозъчния инсулт дава по-ясни сигнали за наближаването си: силно главоболие, световъртеж, смущения в зрението, изтръпване на ръцете.

Предпоставка за инсулт е високото кръвно налягане, което може рязко да разшири кръвоносните съдове. Когато холестеринът е с повишени стойности, вените и артериите са затлачени с мазнини, кръвта трудно преминава и налягането се повишава. С възрастта еластичността на кръвоносните съдове намалява, те стават твърди и чупливи, кръвта се сгъстява, появяват се съсиреци, които могат да причинят запушвания.

Затова специалистите от МЦ “КОРТЕКС” препоръчват ежегодни профилактични изследвания на мозъчното кръвообръщение и оросяване – Доплерова Сонография, следене на кръвните показатели и електрокардиограми.