brain@kortex-bg.com • за записване 02/9534113/15; 0884256533; 0887/912902

Медицински център "Кортекс", гр. София, yл. "Здраве" № 21

От какво са болките във врата и тила?

От какво са болките във врата и тила?

По всяка вероятност се касае за главоболие причинено от високо кръвно налягане. Обикновенно болките са тъпи, стягащи, от двете страни, често отзад в тилната област. Главоболието може да започне като леко притискане и да прерасне в остра болка. Макар и рядко болката може да се разпространи и към тялото и раменете. Възможно е да усещате и туптене в тила, синхронно на болката.
В ранния стадий на хипертонията оплаквания са главоболие, нарушен сън, шум в ушите, сърцебиене. Главоболието обикновено е локализирано в челната и тилната област и има "стягащ" характер. В по-късните стадии на болестта оплакванията придобиват постоянен характер, а стойностите на артериалното налягане се стабилизират на сравнително високо ниво.Често настъпват хипертонични кризи, с бързо и рязко покачване на артериалното налягане до и над 190/115 мм живачен стълб и засилване на главоболието. Кризата е с различна продължителност и се съпътства от силно главоболие, гадене и повръщане, световъртеж, сърцебиене. В хода на по-тежка хипертонична криза може да настъпят усложнения - мозъчен инсулт или сърдечен инфаркт. В мозъка настъпва т.н. хипертонична енцефалопатия с недоимъчно кръвооросяване и мозъчен инсулт.
Обикновено болните без сериозни оплаквания в ранен стадий не са склонни към лекарствено лечение. Необходимо е обаче още при първите симптоми да се направят някои специфични кардиологични и неврологични изследвания: /Доплерова сонография за мозъчното кръвообръщение и оросяване; Мозъчна картография за функцията на мозъка; стрес-тест и др./ След провеждане на необходимите изследвания и определяне на диагнозата се препоръчват в началните стадии като профилактика и лечение – методите на съвременната алтернативна медицинаЛазертерапия и Лазерна Акупунктура, Ултразвукова Терапия , Иглотерапия и др. Целта на лечението е трайно да се понижи артериалното налягане и да се излекува главоболието преди да е станало хронично. Назначава се индивиадуален диетичен режим и лечебно хранене.